maanantai 31. joulukuuta 2018

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin

Kirja, jota en melkein uskaltanut lukea. Niin paljon sitä odotin Kankimäen esikoisen jälkeen. (Voisikohan oikeasti käydä niin, ettei ihminen uskaltaisi lukea jotain suurten odotusten takia? En pitäisi mahdottomana.) Mutta luin kuitenkin, kun jouluhässäkät hellittivät. Kirja tuntui tarvitsevan tilaa ja aikaa enemmän kuin arki antaa myöten.

Jos nainen on nelikymppinen, perheetön ja työtön, mutta hänellä on unelmia ja mielenkiinnon kohteita, hänen kannattaa keskittyä jälkimmäisiin. Niin teki myös Mia Kankimäki, joka pitää matkustamisesta, uusien asioiden näkemisestä, kirjoittamisesta ja vahvoista naisista. (Pitää on tässä laimea verbi. Yritän pysyä asiallisena.) Hän miettii vahvoja naisia usein öisin, omaa suuntaansa etsiessään. Millaisia esimerkkejä historia naisille antaa?

Siinä missä Asioita keskittyi yhteen maahan ja yhteen naiseen, tällä kertaa kattaus on laajempi. Kun kirjailija hahmotti seuraavan matka-, päivä- ja tietokirjansa aiheen, 1800-luvun tutkimusmatkailijanaiset, tarjonnan määrä oli ongelma. Tietoja kaivaessa kun kiinnostavia henkilöitä löytyi pilvin pimein! En kadehdi hänen työtään, joka pakotti valitsemaan. Nautin vain lopputuloksesta, jossa hän esittelee yhdeksän 1800-luvulla syntynyttä naista ja yhden bonusraidan, vielä elossa olevasta japanilaisesta taiteilijasta Yayoi Kusamasta (s. 1929).

Kankimäen tapa yhdistää henkilökohtainen kokemus historiallisen naisen elämään ja faktatietoon on hieno ja äärettömän kiehtova. Onneksi hänellä on myös kirjoittamisen taito, jonka ansiosta tarina muuttuu eläväksi, sekä historia että nykyisyys. Hän hämmästelee, tarkkailee, kokee, saa selville ja kirjaa asioita niin aidolla tavalla, että tartuttaa innon ja kiihtymyksen myös (asialliseen) lukijaan. Ja siinä on hänen kirjojensa suurin anti; ei sisältö itsessään, vaikka sekin on poikkeuksellisen kiinnostava.

Miten ihmeessä 1800-luvun naiset matkustivat tuntemattomilla seuduilla aikana, jolloin nainen ei ollut edes juridinen henkilö ilman miestä? Jolloin nykyaikaisia kulkuvälineitä tai hygieniatuotteita ei oltu keksitty? Jolloin kartta oli täynnä valkoisia läiskiä ja matkavarusteet kuljetettiin kymmenissä kantajien kantamissa arkuissa (paitsi Nellie Blyn kohdalla)? Eikä perinteinen tutkimusmatkailija (mies) voinut kuvitella lähtevänsä toisille mantereille ilman posliiniastiastoja, pöytähopeita ja täydellisiä kirjastoja. Ällisteltävää riittää.

Mutta Kankimäki aloittaa "helpoimmasta": Karen Blixen on kirjoista ja elokuvasta tuttu, eikä hän vain tutkimusmatkaillut, vaan muutti asumaan Afrikkaan häidensä jälkeen, kuten aviomiehen kanssa oli sovittu. Avioliitto oli pettymys, Afrikka ei. Blixen asui siellä 18 vuotta, jonka jälkeen hän taloussyistä joutui palaamaan Norjaan ja loi uuden uran kirjailijana. Kankimäki lisää tarinaan suolaa ja pippuria, ripauksen etikkaa (tai jotain outoa afrikkalaisia maustetta), mikä ei vähennä Blixenin tarinan arvoa.

Minua kiehtovat enemmän muut naiset: maailmaa kirjaimellisesti kiertäneet britti Isabella Bird ja itävaltalainen Ida Pfeiffer, Länsi-Afrikasta lumoutunut britti Mary Kingsley. Miten viisaita ja pystyviä naisia! Koska nainen ei noina aikoina voinut matkailla huvikseen, syitä keksittiin milloin terveydenhoidosta, milloin pyhiinvaelluksesta. Matkakirjojen julkaisulla moni rahoitti uusia matkoja. Heidän elämäntarinoidensa lisäksi saamme lukea, kuinka Kankimäki matkustaa itse jälleen Kiotoon ja sen jälkeen Firenzeen, josta löytyy yönaisia, nyt taiteilijoina, aikana, jolloin naistaitelijoita "ei ollut": Sofonisba Anguissola, Lavinia Fontana ja Artemisia Gentileschi. Ja niin, mukana on myös elämäntarina jo mainitusta Kusamasta, jonka näyttelyn Helsingissä kävin onneksi katsomassa.

"Olen löytänyt heidät. Naiset jotka tekivät mitä halusivat."

Kankimäki on ripotellut elämäntarinoiden lomaan havaintojaan, kuvitteellisia kirjeitä ja viestejä ja tietenkin listoja, yönaisten neuvoja. Huumorilla höystetyt henkilökohtaiset lisäykset keventävät - ilmoittaudun heti yönaisten seminaariin, jonka aiheista saamme kahdeksan kohdan listan - ja yhdistävät menneen nykypäivään. Ilman henkilökohtaista otetta historian kuvaus ei olisi yhtä kiinnostava. Itselleni riemastuttava veto on myös Taikavuori, josta puhutaan: kirja, jonka lukemisessa takkuilin pahasti.

Täysi, upea ja riemastuttava kirja, joka tuskastuttaa, hämmästyttää, ihailuttaa ja kiihdyttää. Ja ennen kaikkea herättää voimaannuttavan tunteen siitä, että nainen voi tehdä ihan mitä tahansa. Siis aivan mitä tahansa. Valinta on oma.

Kirjailijalle toivotan mitä parhainta matka-, tieto- ja kuvittelukirjan tekijän uran jatkoa: loistoyhdistelmä, taitavasti toteutettu, tätä lisää! Jos kirjan tehtävä on antaa tietoa ja herättää tunteita, se toimii tässä täydellisesti.

Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin. Otava 2018. Kansi: Piia Aho.

Mia Kankimäki: Asioita jotka saavat sydämen lyömään nopeammin. Otava 2013.

10 kommenttia:

  1. Tämä teos oli tosiaankin voimaannuttava, ja vaikka se sisälsi vahvoja tunteita, lukeminen teki minulle seesteisen olon. Hieman tasapainotusta olisin kaivannut naisten kesken, moni mielenkiintoinen tarina jäi ikään kuin Karenin jalkoihin, ja renesanssinaiset olisi voinut säästää vaikka omaksi kirjakseen. Mutta silti <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaisa V, samaa mieltä: Karen vei ison osan niiltä, joista olisi halunnut kuulla enemmän. Mutta toimii silti, ja idea on täysin lumoava. Viesti tuli selväksi. Ja pidin myös tekstistä. Olen kiitollinen lukija <3!

      Poista
  2. Minustakin kirja oli voimaannuttava ja kaikkea mitä luettelit täysi, upea ja riemastuttava. Tuli hieno olo siitä, että voin tehdä mitä haluan. Täytyy vain ensin tietää mitä haluan :)
    Muut kirjan henkilöt jäivät kyllä Karenin jalkoihin, kuten Kaisa tuossa yläpuolella kirjoittaa. Minusta oli ihana saada tietää, että keskiajalla oli naistaiteilijoita, jopa kuuluisia.

    Hyvää uutta vuotta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa Mai, että tunsit samoin! Ja juuri niin, vaikeinta on tietää, mitä haluaa. Siitäkin ihailu näille naisille - ja myös kirjailijalle - että he tiesivät. Tuijotin kirjan lopussa mainittujen valokuvia pitkään ja yritin keksiä, mistä näkee tuon erityislaadun - sillä sitähän se oli, noina aikoina. En keksinyt. Vakaa katse, rauhallinen olemus? Ei, äly ei näy päälle päin, harmi kyllä. Keskiajan maalauksista puhumattakaan, joissa tyyli on sama kohteesta riippumatta.

      Poista
  3. Mitä enenmmän luen näitä arvioita Kankimäen uutuudesta, niin sitä vakuuttuneempi olen, että kirja pitäisi lukea heti. Harmittaa, kun aika ei riitä kaikkeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Mannilainen, lue tämä kirja heti! Ei mitään tekosyitä! Vaikka myönnän, että ajan riittävyys on itselleni juuri nyt elämässäni myös suuri haaste, ehkä suurin. Prioriointia. Laitan aina kirjat etusijalle, kun taiteesta puhutaan.

      Poista
  4. Ajattelin Arja, että pitäisit Yönaisista. Mia on tosiaankin onnistunut luomaan ainutlaatuisen konseptin yhdistäessään matka- & tietokirjallisuuden autovbiografiseen, mutta omasta mielestäni myös autofiktiiviseen (tunnen häntä jonkin verran). Toivon jatkoa samalla linjalla :). Taikavuori merkitsee kirjassa Mannin romaanin lisäksi myös sitä taiteilijaresidenssiä Saksassa, jossa Mia kirjoitti kirjaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin tiedetty, E.k.! Totta juu, Taikavuori oli Mian mielessä myös fyysisenä paikkana, josta hän teki rinnastuksia kirjaan riemastuttavasti. Hän on löytänyt mainion oman genrensä; ihan vastaavaa en muista. Bea Uusman Naparetkessä on samaa nykyisyyden ja historian yhdistämistä omaan intohimoon.

      Poista
  5. En ollut hetkeen lukenut mitään kotimaista ja kun luin tämän tiesin heti, että olen löytänyt uuden lempikirjailijani. Anonyymit sanani eivät tee kunniaa Kankimäelle ja hänen huikealle työlleen ja saavutukselleen, mutta 'Naiset joita ajattelen öisin' on niin ihmeellisen voimaannuttava, upea, pakahduttava ja paljon kaikkea muuta, että oli pakko kommentoida jotain. Tuntuu, että Kankimäen matka-tieto-autobiografia-autofiktio on jotain täysin ainutlaatuista ja huikeaa ja vain ajatuskin hänen seuraavasta kirjastaan on asia, joka saa minun sydämeni lyömään nopeammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno kommentti, kiitos Anonyymi! Välitin sen myös Mialle valaisemaan hänen päiväänsä - hän on juuri nyt Kiotossa, joten ehkä voimme toivoa uusia upeita tarinoita kirjan muodossa.

      Poista