perjantai 8. heinäkuuta 2022

Iida Sofia Hirvonen: Radalla

Lukija pääsee kurkkaamaan nuoren naisen maailmaan. Elämä on bilepainotteista, radalla ollaan. Kavereita, oman persoonan hakua, ihmettelyä, tarkkailua ja puntarointia, kuten ikäkauteen kuuluu. 

"En ole koskaan ajatellut, että tuntisin naisellisina pidettyjä tunteita, mutta: Yksi sellainen ainakin on se, että olen usein enemmän huolissani siitä, tykkäävätkö ihmiset minusta ja voivatko he seurassani hyvin, kuin siitä, ottavatko he minut vakavasti, tai siitä, ilmaisenko itseäni tai tunteitani rehellisesti." 

Tunnekeskusteluja hän pyrkii välttämään, tai ihmissuhdekeskusteluja, kuten hän sanoo: "...loputonta työtä, samojen asioiden jauhamista joka ei etene mihinkään." Samastun tähän! 

Elämäntapa on kuluttava, hän tietää sen. Poikaystävä sanoo tytössä olevan ihan liikaa yötä. Radalla liikkuu ikääntynemmän näkökulmasta hämmästyttävän paljon päihteitä ja psykedeelejä. Osa ajatuksista lieneekin ajateltu "hapoissa", niin lennokkaita ne ovat. Tiedonhaluinen päähenkilö on ottanut jo lapsena selvää huumeista lukemalla aiheesta kaiken, minkä pystyi. 

"Huumeet olivat kiinnostava aihe, koska niistä oli varoiteltu oikeastaan niin kauan kuin muistin." 

Lukeminen ja musiikki ovat muutenkin hänelle ilahduttavan tärkeitä. Arkihommakin vilahtaa:

"...työ kytkee muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan, altistaa ajatuksille, joita ei muutoin kuulisi, ja se tuntuu terveelliseltä. Työ sairastuttaa, mutta ihmiselle on hyväksi, ettei koko ajan tarvitse olla oma itsensä."

Kirja on hauska, mutta ajatteleva katsaus otsikkonsa mukaiseen aiheeseen ja yhteen sukupolveen. Pohdinnan aiheet vaihtelevat höyhenenkeveistä masennuksenraskaisiin, kieli on elävää ja riemastuttavan kuplivaa. Radalla voi tietysti olla paitsi yössä myös maailmassa ja avaruudessa. Lohdullinen loppulause heijastelee toiveikkuutta ja valoa. Myönteinen myös lukukokemuksena! Kansikin on kaunis ja sisältöön sopiva.  

Kenelle: Nuorille, vanhoille ja muille siinä välissä, ajankuvista innostuville, nuorista kiinnostuneille.

Muualla: 
 ...hienointa kotimaista kirjallisuutta ehkä koskaan, innostui Mitä luimme kerran -blogi.

Iida Sofia Hirvonen: Radalla. Kosmos 2022. Kansi Hanna Valle. 


3 kommenttia:

 1. Ei kuulosta kovin samastuttavalta, vaikka nuori olenkin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erään elämäntavan kuvaus. Totta, ei sillä tavalla sukupolvikokemus, että koskisi kaikkia samanikäisiä, olin epätarkka!

   Poista
 2. Olen altistunut liikaa kalliolaiselle elämäntavalle?

  VastaaPoista