keskiviikko 14. kesäkuuta 2023

Dekkariviikot kirjablogeissa: 3 x murha

Murha paremmissa piireissä, mikä herkullinen ulkoasu ja asetelma: kartano Englannissa, 26-vuotias nokkela Beatrice, tyly herttua ja ruumis kirjastossa. Olisiko setti jopa liian kosiskeleva, ainakin yhtään haastavammasta luettavasta pitäville. Komea kansi kyllä kiinnittää huomion!

Eipä siinä, sujuvasti tarina etenee, vaikkei suurta muistijälkeä jää. Huvitusta tuovat 1800-luvun tavat, joissa arvostetaan yli kaiken etikettiä, miehillä omaisuutta ja naisilla nuoruutta ja kauneutta (Bea on auttamatta liian vanha avioliittomarkkinoille) sekä puhetaitoa, jossa argumentaatiovirheitä ei suvaita. Eikä vaaleanpunaista asuvalintaa lumisateella. 

Kirjastohuoneeseen kuoleminen on järkyttävä etikettivirhe, jopa suurempi kuin väärä paperivalinta käyntikorttiin. Uskon, että kirja on nappivalinta monelle kevyen kirjallisuuden lukijalle. Se aloittaa hyvän tuulen dekkarisarjan Beatrice Hyde-Clare ratkaisee. Yhdysvaltalainen kirjailija on tehnyt sarjaan jo tusinan verran osia, saa nähdä, miten saamme niistä suomennoksia. Kustantajan sivulla näkyy nyt toinen, Jadetikarin arvoitus. 

Lynn Messina: Murha paremmissa piireissä (A Brazen Curiosity). Aula 2023. Suomennos Nelli Hietala. 


Satu Rämön
Hildur-sarja on nostanut hurjan hypen. Minäkin kannatan kotimaista dekkaria: vaikka Rämö on asunut vuosia Islannissa ja sijoittaa sinne myös dekkareidensa tapahtumat, hän kirjoittaa suomeksi. Kirjailija on onnistunut luomaan lukijakunnan jo aiemmilla tietokirjoillaan Islannista ja taitavalla markkinoinnilla, mikä on ollut hedelmällinen pohja dekkarien julkaisulle. Hildur myi ennätysmäärät, ja toinen osa, Rósa ja Björk, seuraa. 

Kirja on kiinnostava tarina rikosetsivä Hildurista; suomen kielen hienoinen kulmikkuus unohtuu juonen rönsyihin, kuten suomalaiseen villapaita-Jakobiin tai Hildurin siskojen surulliseen kohtaloon, jota vilautettiin ensimmäisessä osassa ja johon toinen osa keskittyy. Varsinaista tekstin lumoa en löydä, mutta uteliaisuudesta luin. Niin varmaan moni muukin. Rämö onnistuu erinomaisesti koukuttamaan, eikä kirjoissa ole inhaa väkivaltaa enempää kuin tappamistarinassa täytyy. Ja yllätyksiä, niitä riittää. 

Satu Rämö: Rósa & Björk. WSOY 2023. Päällys Ville Laihonen.



Ruotsalainen tekee
sen taas: Edvarsson osaa upottaa lukijansa. Kirjaa sanotaan  psykologiseksi trilleriksi, mutta kyllä siinä myös rikoksia tapahtuu. Itse asiassa eräs murha on tapahtunut juuri, kun kirja alkaa. Tätä luin henkeä pidätellen.

Lääkäri Steven tilaa ökytaloonsa siivoojan, Karlan, joka hämmästelee turhaa ja jatkuvaa siivoustarvetta. Ja sitä, että perheen vaimo on niin sairas, ettei hänen kanssaan saa edes jutella. Mutta Karla on rahan tarpeessa, työ helppoa. Asumisensa hän onnistuu järjestämään alivuokralaisena Billin luona, joten asiat vaikuttavat sujuvan, kunnes eivät suju. 

Toisaalla myös Jennica huomaa outouksia elämässään, joka on vaikuttanut niin lupaavalta: uusi poikaystävä on viety jopa vanhempia tapaamaan, mies tuntuu täydelliseltä. Eipä ole, tietenkään. Mutta tulisiko suhteesta silti jotain?  

Rahan ja rakkauden puute ohjaavat ihmisiä ja vyöryttävät tapahtumia suuntiin, joita ei lukiessa pysty ennakoimaan. Hurja! 

Mattias Edvarsson: Perhetragedia. Like 2022. Suomennos Outi Menna.





Logokuva: Niina Tolonen.

2 kommenttia:

  1. Hildur oli parempi kuin oletin, mutta saa nähdä, tuleeko jatko-osia kuitenkaan luettua. Sinänsä kyllä hienoa, että vielä ostetaan jonkun kirjoja Suomessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihailen myös taitoa markkinoida, ja tuote on hyvä, paljon parempi kuin monet hypetetyt käännökset, joten ehdottomasti kannatan ostamista!

      Poista