maanantai 20. huhtikuuta 2015

Kirja sulle, ruusu mulle

Kirjan ja ruusun päivää vietetään torstaina 23.4.
Taustalla on kirjailijan idea Barcelonasta vuodelta 1925: naiset antavat päivänä miehelle lahjaksi kirjan, mies naiselle ruusun (entä jos hän haluaa mieluummin kirjan?)

Unesco julisti 1995 Kirjan ja ruusun päivän kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuden päiväksi. 

"Kirjat ansaitsevat erityisen päivänsä, jolloin niitä juhlitaan vapauden, yhteenkuuluvuuden ja rauhan symboleina."

Eihän tuota voi olla juhlistamatta. Suomessa on vuodesta 2012 asti nimetty myös erityinen päivän kirjailija, jonka teos jaetaan 23.-25.4. kaikille yli 15 euron kirjaostoja tehneille kaupan päälle. Kirjailijat ovat alansa huippuja: Tuomas Kyröä, Jari Tervoa ja Anna-Leena Härköstä seuraa tänä vuonna Kari Hotakainen. Juu, kyllä kerään koko sarjan.

Kannelmäestä saa sekä kirjoja että ruusuja ja kotiinpäin pitää vetää. Kaaren Suomalaisella kirjakaupalla on huhtikuussa Uusi luku -kampanja, jossa on paljon tarjouksia niin kaunokirjoista, tietokirjoista kuin lasten- ja nuortenkirjoistakin. KukkaCardella vanhalla ostarilla myy ruusuja.

Pari lukuvinkkiä Suomalaisen tarjouskirjoista, etenkin naisten makuun:

Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta. Brittiläistä laatuviihdettä parhaimmillaan; romantiikkaa, huumoria ja ajankuvaa samassa paketissa. Jos pidit David Nichollisin kirjoista tai Rimakauhua ja rakkautta -telkkarisarjasta, pidät myös tästä. 

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä ja muita kirjoituksia. Härkönen vain on niin naseva sanomaan. 

Eppu Nuotio: Mutta minä rakastan sinua. Kerrankin kotimainen romaani, joka kertoo jo kypsempään ikään ehtineiden elämästä. Hui, niillä ikivanhoilla viisikymppisillä voi olla sutinoitakin! 

Nuoria koskettaa takuulla John Greenen Tähtiin kirjoitettu virhe, alakouluikäisille suosittelen uutta Ella-kirjaa (tällä viikolla tulee blogiin lisää Ella-asiaa) ja ihan pienille vaikka uutta Tatun ja Patun Touhukirjaa. Ja Me Rosvolat on kuulemma paljon parempi kirjana kuin leffana.

Dekkareita löytyy tarjouksista myös; esimerkiksi Varistyttö-trilogia boxina (ken uskaltaa lukea - en olisi aloittanut, jos olisin tiennyt mitä tuleman piti, mutta kun tuli aloitettua, luin kaikki) ja Viveca Steniä.

Elämäkerroista tarjouksessa on yksi viime vuoden suosikkini: Antti Heikkisen kirja Juice Leskisestä, Risainen elämä.  

Kaikki Kirjan ja Ruusun päivän tapahtumaan osallistuvat kirjakaupat ovat täällä.

Ja nyt vietetään myös Lukukeskuksen Lukuviikkoa: se on Lukukeskuksen järjestämä kampanja, jonka tarkoituksena on houkutella lapsia ja nuoria lukemisen pariin. Tämän vuoden teemana on "Minä lukijana." Postaan 10-vuotiaan kummityttöni kirja-aiheisen haastattelun ke 22.4.

Lukuiloa ja ruusuntuoksua!
4 kommenttia:

 1. Kirjat tosiaan ansaitsevat oman päivänsä! (Vaikka en ole koskaan sulattanut tuota ajatusta, että miehet saavat kirjan ja naiset joutuvat tyytymään ruusuun!)

  Hotakaisen teos on ensimmäinen, joka minua näistä Ruusu-kirjoista jossain määrin kiinnostaa. Ehkä siis löydän itseni torstaina kirjakaupasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liisa, samaa mietin, ottaisin mieluummin kirjan kuin ruusun! Kirjakaupassa (ehkä) nähdään. Toivon niihin kovasti vilinää loppuviikosta.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä. Sadie Jonesin kirja kiinnostaa minuakin, ja dekkaripuolella Viveca Sten on ollut pitkään tutustumislistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viveca Sten tekee varmaa työtä, ja Sadie Jones on hitti jo syntyessään; siitä on helppo saada kiinni sekä paljon että vähemmän lukevien. Tykkäsin.

   Poista