perjantai 23. syyskuuta 2016

Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia

Murakamin kanssa on kuin vanhan ystävän tapaisi: heti tiedän hänen kanssaan, missä mennään, ja solahdan tuttuun tyyliin. Ja nautin!

Miehiä ilman naisia koostuu murakamimaisista tarinoista miehistä ja heidän suhteistaan naisiin. Suhteettomuutta nimi ei siis tarkoita, eikä ilman olemista missään mielessä. Yksinäisyys on kuitenkin vahvin pohjavire, ja siihen johtavat tapahtumat ovat kummallisia tai enemmän kuin omituisia, mutta kuitenkin hyvin ymmärrettäviä. Onko tässä ristiriidassa Murakamin suosion salaisuus?

Hän esittelee meille joukon miespersoonia, kuten Tokain, joka ei aio astua naisen ansaan.

"Hän oli seurustellut niin kauan niin monen naisen kanssa niin taitoa vaativalla tavalla, että olisi ollut likipitäen mahdotonta välttää kaikki vaarat. Apinakin putoaa joskus puusta."

Tai Kafukun, joka suhtautuu epäluuloisesti naisten autolla ajotaitoihin - vaikkei ole millään tavoin sovinisti - kunnes löytää oikeanlaisen kuljettajan. Habaralle rakastajatar kertoo huimia tarinoita. Kino puolestaan ystävystyy vaimonsa rakastajan kanssa: "Minun on opeteltava paitsi unohtamaan myös antamaan anteeksi." Ja Kitaro. Ja  Ja muutama muu kiinnostava kurkistus japanilaisen (vai japanilais-amerikkalaisen?) miehen mielenmaisemaan.

"Naisesta oli nyt tullut kolmas entinen  tyttöystäväni, joka oli valinnut kuoleman oman käden kautta. Kun asiaa ajatteli - tai vaikkei olisi ajatellutkaan - kuolleisuusprosentti oli sangen korkea."

Kaunista ja tarkkaa kerrontaa jälleen kirjailijalta, joka vie lukijan vaivattomasti haikeudesta hauskuuteen ja takaisin. Tuleeko hauskuus kirjoittajan amerikkalaisuudesta, ja toinen, mystisempi ja ajattomampi puoli japanilaisuudesta - ei voi tietää, mutta yhdistelmä on herkullinen ja toteutus nautittava. Jos Murakami ei ole tuttu, tästä kirjasta voisi olla hyvä aloittaa: lyhyehköt tarinat jaksaa hyvin, eikä niiden luomasta tunnelmasta voi olla viehättymättä, ehkä laajempiin teoksiin asti. Tämä on kuin mainospala Murakamin maailmaan. Vaikka on täysi kirja myös sinällään. Aiemmin olen kirjoittanut kuudesta kirjailijan kirjasta, joista linkki tässä kirjoihin 1Q84 ja Norwegian Wood.

"Luulen, että unia voi antaa ja ottaa lainaan sen mukaan, kuka niitä tarvitsee."

Kenelle: Selkeän ja oudon ystäville, miehen(ä) naiskohtaloita tuskaileville, helposti laatulukemiseen kiinni haluaville, lakonisen huumorin arvostajille, kotimaisuutta välttäville, nuorelle hurmiota etsivälle lukijalle - miehelle tai naiselle.

Muualla: Kyllä Murakami sittenkin osaa, tuumii aluksi skeptinen Kirja vieköön. Kyllä minä vaan Murakamista pidän, sanoo Laurakaneli Mitä luimme kerran -blogissa. Opus Eka puhuu snobbailevasta jaarittelusta ja pitää novelleja mainioina. Värikylläistä, muhevaa ja räväkkää, sanoo Mummo matkalla.

Haruki Murakami: Miehiä ilman naisia. Tammi 2016. Suomennos Juha Mylläri. Päällys Juha Kaakuri.

Helmet-haaste 2016 kohta 3: kirjassa rakastutaan.

8 kommenttia:

 1. Mulla on takana pitkä suhde Harukin kanssa. En taida uskaltaa koetella sitä tällä teoksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkä ja vakiintunut suhde kestää tämän hyvin. Aina eivät intohimot jaksa roihuta, ja on mukava vain viihtyä kotoisasti hetki.

   Poista
 2. Tämä oli taas niin hieno ja monisyinen teos... Murakamin novelleja odottelinkin jo <3

  VastaaPoista
 3. P.S. nappaan tästä linkin omaan juttuuni.

  VastaaPoista
 4. Ohos, blogger monistaa kommenttejani taas. Poistin ylimääräiset. Nähtävästi se tapa, millä sivuilta poistun, aiheuttaa ilmiön...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta, kommenteista ja linkistä! Joo, omat kommenttini monistuvat aina kun yritän blogeja kommentoida puhelimella, tämä kyllä oman hätäilyn vuoksi. Mutta Murakami. Eihän sellaisesta voi olla pitämättä. Ja aina, aina minua harmittaa, ettei tätä ollut kun olin nuori. Olisin ollut lumoutunut! Ehkä asuisin nyt Honshun saarella tai jotain.

   Poista
 5. Miehiä ilman naisia oli jännä lukukokemus. Haraan novelleja vastaan, että ne eivät ole minun juttu. Luin ensimmäisen, oli heti jatkettava seuraavaan jne. Munron kanssa takeltelen. Oli ihanan helpottava lukukokemus. Tahdon lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munroa en ole vieläkään saanut luetuksi. Tämä taas ei tehnyt tiukkaakaan. Riittävän kaukana arjesta ja riittävän tuttua kirjailijaa paljon lukeneena. Toimiva yhdistelmä.

   Poista