sunnuntai 24. helmikuuta 2019

Blogistanian parhaat kirjat 2018 -ääneniJännittävä hetki ja mieluinen "velvollisuus": kirjabloggarit äänestävät vuoden 2018 parhaat kirjat kotimaisten, käännettyjen, tieto- sekä lasten ja nuorten kirjojen kategorioissa. Äänestän näin (p tarkoittaa pistettä):


Blogistanian Finlandia:


Olli Jalonen, Taivaanpallo, 3 p
Minna Rytisalo, Rouva C, 2 p
Marjo Vilkko, Vilpitön sydän, 1 p


Blogistanian Globalia


Kim Leine: Kuilu, 3 p
Pierre Lemaitre: Tulen varjot, 2 p
Kamila Shamsie: Joka veljeään vihaa, 1 p


Blogistanian Tieto


Mia Kankimäki: Naiset joita ajattelen öisin, 3 p
Kari Hotakainen: Tuntematon Kimi Räikkönen, 2 p
Sinikka Vuola, Tommi Melender: Maailmojen loput, 1 p


Finlandia-sarja on tietysti lempparini. Kolmen kärki oli minulle selkeä, seuraavat kolme olisivat vaikeampi rasti, niin paljon hyvää tuli viime vuonna sekä tutuilta että esikoiskirjailijoilta.

Alkuvuodesta viihdyttivät muiden muassa Anniina Tarasovan Venäläiset tilikirjani ja Satu Vasantolan En palaa takaisin koskaan, luulen. Ella Laurikkalan Siirtolainen, koskettava tosipohjainen tarina, liikutti, Eeva Turusen Neiti U riemastutti, Piia Leinon dystopia Taivas mietitytti. Vilja-Tuulia Luostarisen ja Satu Koskimiehen jatko Montgomeryn Runotyttö-sarjaan hämmästytti taidonnäytteenä. Ina Westmanin Henkien saari jäi mieleen kauniinvarman kielellään ja herkkävireisen ajan hengen tajullaan. Entä Heikki Kännön Sömnö tai J Pekka Mäkelän upea Hunan!

Käännöskirjoista listalla olisi voinut myös Ayòbámi Adébáyòn Älä mene pois, Elisabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton tai Golnaz Hashemzadeh Bonde: Olimme kerran. Ja Elena Ferranten Napoli-sarjan odotettu päätösosa! Rachel Cusk on kiinnostava uudenlaisella otteellaan. 

Tietokirjoista: luen aika lailla bisneskirjoja, jotka ovat kiinnostavia mutta eivät välttämättä ns. hyviä kirjoja. Risto Siilasmaan Paranoidi optimisti on kyllä vetävä, samoin Alf Rehnin kirja johtajuudesta.  Joskus löytyy kirja, joka on romaani, mutta joka voisi olla tietokirja sisältönsä viisauden puolesta. Juha Itkosen autofiktio Ihmettä kaikki on sellainen, isyydestä ja elämästä.

Äänestyksestä vastaavat blogit Tuntematon lukija - Finlandia, Kirjamies - Globalia, Hannan kirjokansi - Tieto. Lasten ja nuorten kirjojen Kuopus-sarjan äänestystä hoitaa Yöpöydän kirjat. Blogistanian logot on tehnyt Marja-Leena Liipo.

Vuoden 2018 luetuista koosteeni. 

Tulokset kuulemme ma 25.2. klo 10. Samalla selviää myös palkintojen jaon paikka ja aika - seuraa kanavia, ehkä nähdään paikan päällä!20 kommenttia:

 1. Finlandia ja Globalia ovat meillä ihan eri kirjoja täynnä, mutta Tieto on samoilla linjoilla. Mia Kankimäen ja Kari Hotakaisen asetin samaan järjestykseen. Edelle kiri Maggie Nelsonin Argonautit.

  Hieno kirjavuosi oli taas. Ferranten upeat kirjat eivät mahtuneet Globalia-listalleni - niin paljon oli hyvää tarjolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Argonautit jäi mulla kesken... oli niin kovin kirjallinen eikä aihekaan sytyttänyt. Valinnanvaraa Finlandiassa oli runsaasti!

   Poista
 2. Minullakin on Globaliassa aivan eri kirjoja (ja no, Finlandiassa myös mutta kotimaisten osalta meillä taitaakin olla aika lailla eri maku...). Lemaitren kirjaa en ole vielä ehtinyt lukemaan, vaikka pidän kovasti hänen tuotannostaan. Leinen kirjat kiinnostavat, pitäisi vaan löytää lukuaikaa näille tiiliskiville. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. N0 niin katsoin, etten edes ole kuullut sun Finlandian kahdesta jälkimmäisestä kirjasta! Lemaitrea suositan kaikille, tätä ja sitä edellistä Näkemiin taivaassa.

   Poista
 3. Yönaiset, rouva C ja Joka veljeään vihaa löytyvät myös minun listaltani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja Mikko Kamula, hyvä nosto sinulla - en nostanut tänä vuonna mutta tulevia odotellen!

   Poista
 4. Harmittaa etten ehtinyt lukea Rouva Ceetä; uskon että se olisi ollut listallani, jos olisin!! Tämän takia tää äänestys on just niin kipeetä - että joutuu jättämään varmasti loistavia kirjoja listalta pois ajanpuutteen takia, nyyh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta, aina jokin "tärkeä" ja must jää lukematta, vaikka kuinka yrittäisi kiriä... Onneksi Rouva C:n laatu on klassista lajia ja säilyy :-)

   Poista
 5. Kiitos osallistumisesta Tieto-kategorian äänestykseen!

  VastaaPoista
 6. Onpa ihana että Kamila Shamsien upea teos pääsi sinun listoillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se teki ison vaikutuksen, Kaisa V, kuten sinuunkin. Pitäisi jokaisen lukea näinä aikoina.

   Poista
 7. Sinun listoillasi on paljon kirjoja, joita en ole lukenut. Ja miten en muista edes kuulleeni tuosta Vilpittömästä sydämestä...Kiinnostavat listat siis!

  Yhdistävänä tekijänä kuitenkin Naiset joita ajattelen öisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, siksi halusin nostaa esiin Vilkon teoksen, että moni näkisi: häkellyttävä romanssi! Blogissasi kadehdin Pölyn ylistyksen lukemistasi, olen edelleen kirjastojonossa...

   Poista
 8. Jalonen ja Kankimäki samat. Hyvä hajonta tänä vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hajonta on aina hyvä, nousee enemmän teoksia esiin. Sinulta saa aina hyviä lukuvinkkejä, niin nytkin omista listoistasi.

   Poista
 9. Hyviä valintoja olet tehnyt Arja. Kankimäki ja Obama odottavat vielä hyllyssä. Jostakin syystä Rouva C jäi pois listaltani, sinne se olisi kuulunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Obama on kiinnostava, mutten ihan parhaisiin laskenut - mutta voi, Rouva C, se oli minulle ilman muuta top kolmosessa!

   Poista
 10. Finlandian äänet laskettu. Kiitos osallistumisesta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hande ääntenlaskusta ja tuskin maltan odottaa huomista klo 10!

   Poista