maanantai 26. kesäkuuta 2017

Daniel Cole: Räsynukke

Räsynukke on puhdasverinen tämän 
päivän poliisitarina: on raaka rikos, on omintakeinen rikostutkija persoonallisine kollegoineen ja tiukkoine esimiehineen, on yllätyksiä ja nopeita käänteitä aina kutkuttavasti jatkoa janottavaan loppuun saakka. Toimii. 

Rikos on erityisen raaka, sillä yhtä aikaa paljastuu kuusi murhaa. Kuuden ihmisen ruumiinosista kokoon ommeltu ruumis saa mediassa lempinimen Räsynukke. Lisäksi paljastuu lista, jossa on lueteltu seuraavat uhrit, kuolinaikoineen. Pirullisesta sarjamurhaajasta on siis kyse. 

Tutkijoilla riittää töitä! Työn ohessa lukijalle esitellään henkilöitä, heidän taustojaan ja keskinäisiä suhteitaan sen verran kuin uteliaisuuden ylläpitämiseksi on tarpeen. Uskottavuudesta tingitään; faktat sullotaan tiukkaan genremuottiin ja leikataan surutta ylimääräiset hännät ja päät pois, viihdyttävyyden ja vauhdikkaan kerronnan puolesta. Eikä se kumma kyllä ihmeemmin haittaa, vaan juttu etenee kuten kirjoittaja on halunnutkin eli pakko-ahmittavalla tavalla.

Tutkija William "Wolf" Fawkes tiimeineen lähestyy kutkuttavasti hyvän ja pahan rajoja, jopa koettelee tai ylittää niitä, samoin kuin omia henkisiä voimavarojaan.

Koukuttava, jännittävä, levottomuutta herättävä. Sopivasti yllättävä, mutta muottinsa "tuttuuden" takia riittävän kaukana pysyttelevä niin, ettei tule iholle eikä uniin. Tämä on varma ”sitä saa mitä tilaa ”-tyyppinen valinta. Kaikki mahdolliset dekkarielementit ovat mukana. Esikoiskirjailijalta varma avaus; tästä on tarkoitus sarjaa jatkaa.

Kenelle: Murhaviihteen ystäville, dekkarigenren kuluttajille, hempeyttä välttäville.

Muualla: Mahtavuutta, sanoo Annika. Tuijata ahmaisi. 

Daniel Cole: Räsynukke. Gummerus 2017. Suomennos Jaakko Kankaanpää. Kustantajan lukukappale. 

4 kommenttia:

 1. No hei, sinusta sukeutuu dekkariahmija! Vetävästi myös kirjoitat kirjasta. Räsynuken kanssa tosiaan mieluusti leikkii rikosasioita, hyvin juttu siinä rullaa eteenpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin taitaa sukeutua! Kiitos Tuija. Rullaava on tarina, jopa niin, että lukijan on hyvä olla tarkkana, ettei jotain mene ohi.

   Poista
 2. Hempeyttä välttäville :D Juuri näin, Arja! Tämä oli tämmönen paatuneen dekkariketun romsku, upeaa, että iski sinuunkin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulta saa hyviä vinkkejä näihin, Annika. Minä en ole ollenkaan paatunut dekkarilukija, vielä, mutta alan ymmärtää viehätyksen :)

   Poista