keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

Taattua ja tuttua Härkösen tarinointia: Ihana nähä! jatkaa Härkösen kapeiden kolumnikirjojen sarjaa. Ja tarkoitan kapealla kirjan fyysistä olomuotoa, en sisältöä, jossa kirjailija ehtii vajaassa parissasadassa sivussa käsitellä monta naiselämän kiperää tilannetta ja polttavaa kysymystä.

Kuten voiko nainen matkustaa yksin, saako mies katsoa pornoa, millaiset ovat hyvät bileet tai rentouttaako kylpyläkäynti. Siis arkipäivän probleemoja, joihin Härkönen ottaa kantaa omalla hersyvän hauskalla tavallaan ja henkilökohtaisten (tai sellaisiksi naamioitujen) kokemusten ja sattumusten pohjalta kootuilla mielipiteillään. Jo ensimmäinen juttu piti naisellisen sekavasti selostaa miehelle, kun hän alkoi ihmetellä, mitä hörötän itsekseni ääneen. "No se ojensi sen käden sille miehelle ja tervehti kun meni ostoskeskukseen vaikka hihihi..."

Ironinen, turhia häpeilemätön ote piristää lukijan mieltä ja rohkaisee kulkemaan omaa polkua arjen kiemuroissa. Ei bileissä ole kaikkien pakko viihtyä! Kirjailija antaa myös paljon lukuvinkkejä, jutuissa vilahtelee monia kirjoja. Ihan teki mieli kaivaa esille Kaari Utriot, heti. (Bing Salla.)

"Väitän, että olen Kaari Utrion kirjoja lukemalla enemmän Suomen historiasta kuin koulun oppitunneilla."

Ihailen sujuvaa, luontevasti rupatellen juoksevaa kynää ja taitoa tuoda tavallisuuteen omia näkökulmia. Kirjailija lausuu salakavalasti myös elämänkokemukseen perustuvia viisauksia reippaiden päätelmien muodossa.

"Usein kokemuksen jakaminen latistaa kokemuksen." Juuri niin!

"Viime kädessä on tärkeintä nauttia työstä, suoritus täytyy unohtaa. Viime kädessä on tärkeintä nauttia elämästä." Hieman makeileva, mutta ehkä totta. Suorituksestakin voi kyllä nauttia.

Kirja on kooste Anna-lehden kolumneista, jotka on julkaistu jo joitakin vuosia sitten, joten joissakin kirjoituksissa saattaa häivähtää pientä vanhentuneisuutta. Mutta ei se lukijan hyvää mieltä haittaa. On hyvä idea koota kolumneja kansien väliin, jotta muutkin kuin lehden lukijat pääsevät niistä osallisiksi. Nopealukuinen mukava fast-food-luettava.

Kenelle: Härkösen tyylistä pitäville, naisena oloa tuskitteleville, huumoria arjessa huomaamattomille, hihittelyä tarvitseville, nokkelan sanankäytön ystäville sekä heille, jotka lukevat vähemmän kirjoja ja enemmän naistenlehtiä.

Muualla: Löytyy monesta blogista, kuten Järjellä ja tunteella, Sonjan lukuhetket (Sonja ei pidä Härkösen kaunokirjallisista teoksista, mutta rakastaa kolumneja), Kirjakaapin kummitus, Kirjojen keskellä, Rakkaudesta kirjoihin ja There is no such thing as too many books.

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia. Otava 2014.

4 kommenttia:

  1. Itsekin postailin viimemmäksi samaisesta opuksesta. Ensimmäistä kolumnikokoelmaa yöllä lukiessani mieheni heräsi ihmetellen, mikä hätänä, kun yritin kyyneleet silmissä tukahduttaa naurua. Selitä siinä sitten, että "Veijo Meri ja Avioero", mutta näin käy Härkösen kolumnien kanssa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri niin, selitettynä omin sanoin nämä jutut ei ole ollenkaan niin hauskoja kuin kirjailijan sanoin :-)

      Poista
  2. Nää on niin ihania...ittekki nauroin silimät vesissä...saman kaapunnin tyttöjä ollaan :)

    VastaaPoista
  3. Hyvälle tuulelle näistä jää. Ei ollenkaan huono kirjallisuuden vaikutus.

    VastaaPoista