maanantai 3. heinäkuuta 2023

Koirakiven kesäteatteri: Katri Helena. Musiikkinäytelmä.


Koirakivessä Etelä-Savossa
otetaan kesäteatteri tosissaan, muttei vakavina. Satakunta talkoolaista on mukana rakentamassa kunkin kesän esitystä, ja ohjaaja Auli Eskola (kuva alla) on kokenut tekijä, joka pyörittää harrastajien projektia. Musiikkiteatteriin erikoistunut näyttelijäryhmä esittää tänä kesänä musiikkinäytelmän Katri Helenasta, joten paljon tuttuja biisejä on luvassa - niitä soittavat ammattisoittajat, Kulman Kundit -bändi. 




Esitys on riemukas ja taitava, teksti lauluineen vie luontevasti ajan läpi. Tohmajärveltä kaikki alkaa, iskelmäkilpailuun karkaamisen kautta Helsinkiin ja levylaulajaksi. Pian olemme jo Euroviisuissa ja Katrin perheen rakentamisen ajassa.

Nimirooli on jaettu kahdelle näyttelijälle. Ida Raekorpi (kuvassa oikealla) esittää nuorempaa Katria, Niina Konttinen vanhempaa. Etenkin Ida Raekorpi loistaa laulajana, Niina Konttinen on antaumuksellinen esiintyjä. Hurmaavia ovat molemmat, näkemisen ja kuulemisen arvoisia!


Kohdettaan näytelmä käsittelee kauniin kunnioittavasti, huumoria riittää muista hahmoista. Todellisia nimiä hahmojen takana ei mainita muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, mutta tiedämme muistelmien myötä ja muuten julkisuudesta joitain. Esimerkiksi sitkeästi tähden kannoilla pysyttelevä "luottotoimittaja" Suni muistuttaa erehdyttävästi Jyrki Hämäläistä. Ja itse iso-D oli paikalla, kun tyttöä vietiin Danny-shown matkaan! Häntä esitti hykerryttävästi bändin vetäjä ja esityksen äänituotannosta vastaava Panu Konttinen. 

Myös Katri lapsena on mukana. Lapsinäyttelijät kuuluvat Koirakivessä mukaan, jotkut jo kolmannessa polvessa teatteriharrastajina, ja heidän tanssejaan on ilo katsella. Aikuisilla on useita rooleja: ex-ministeri Jari Leppä, teatterin ja järjestävän nuorisoseuran puuhamies, toimi sotaveteraanina, kulkijapoikana ja Katrin kolmantena aviomiehenä, Proffana. Muun muassa. Marjukka Hartonen ja Veikka Karjalainen vetivät monet roolinsa mainiosti. Kaiken kaikkiaan nautinnollinen, hyväntuulinen esitys, jossa elin mukana joka sekunnin. Se nauratti, liikutti ja viihdytti juuri kuten kesäteatterin kuuluu. 

Näytelmä perustuu Katri Helena -musikaaliin, joka on tehty 2013. Teksti olisi kaivannut loppuun päivityksen niin urasta kuin elämänkäänteistä, se loppuu nyt vähän hassusti noin kymmenen vuoden taakse Katrin elämässä, joten kolmas avioliitto haukkasi turhankin ison palan loppuosuudesta - kun sen jälkeen on  tapahtunut paljon! Ilkeilyä ei harrasteta, mutta selväksi tulee, mihin liitto kaatui. 

Vaikka satoi ja ukkonen jyrähteli, katsoja pysyi kuivana katetussa katsomossa. Puitteet ovat harrastajateatterille muutenkin hyvät, tilava kahvilarakennus, myyntikoju sekä iso parkkipaikka ovat käytettävissä. Ohiajavaa liikennettä ohjataan asianmukaisesti: etenkin ennen uutta parkkipaikkaa ruuhkat olivat nuorisoseurantalon kohdilla valtaisat esitysiltoina, nyt siltäkin vältytään. 


Suosittelen kesäteatteriin menoa kenelle vain, kun sellainen kohdalle sattuu - elämys on kokemisen arvoinen. Kerrospukeutuminen kannattaa myös, kolmen tunnin (väliaikoineen) ulkona olo saattaa viluttaa. Itselläni oli parin vaatekerran lisäksi sadetakki ja kumisaappaat, hyvin tarkenin.

Koirakiven kesäteatteri: Katri Helena. Musiikkinäytelmä. Ohjaus Auli Eskola, käsikirjoittaja Ilpo Tuomarila, sovittaja Jukka Keinonen.  

Lippuja saa Koirakiven Nuorisoseuran nettisivulta. Näytöskausi on 30.6. - 15.7.2023.

Olen aiemminkin kirjoittanut Koirakiven kesäteatterista: vuonna 2018 esitettiin Juice ja Mikko -näytelmä. 




4 kommenttia:

  1. Kylän kesäteatteri melkein näkyy pihaan, mutta kertaakaan en ole käynyt, taitaa johtua näytelmien aiheista. Ne ei vain kiinnosta.
    Jos joku kesä tulisi sellainen näytöskappale, että tulis lähdettyä.
    Kesäteatterit kuuluvat olennaisena osana kesään.

    VastaaPoista
  2. Laaja- alainen kysymys. Tuossa kyläyhdistyksen
    pyörittämässä kesäteatterissa pääpaino on ollut musiikkinäytelmissä. Musiikkipainotteinen näytelmä vaatii mielestäni enemmän, kuin puhuttu näytelmä. Tavallinen näytelmä ihmiselon ihanuudesta sävytettynä huumorilla, siinä se saattaisi olla.

    VastaaPoista