tiistai 13. lokakuuta 2020

Helsingin Kirjamessut 2020 verkossa: näin se käy. Arvonnassa messulippuja ja kirjoja!

Yksi arkeani eniten vavahduttavia koronaseurauksia ovat kirjamessujen peruutukset.* 

Olen ajoittanut lomanikin niiden mukaan vuosikymmenet, joten tyhjältä tuntuu syksy! Junamatka Turkuun ihana ois, ja miten messuhullu selviää lokakuusta ilman Messukeskuksessa hengailua aamusta iltaan vuorokausikaupalla niin, että jalat ovat kipeät ja mieli täysi kaikesta vähintään viikon sen jälkeen... 

Lääkettä on luvassa. Helsingin Kirjamessut pidetään, mutta virtuaalisesti, eli seurataan verkossa. Olisiko niin, että kotoa seuraaminen nouseekin jopa fyysistä vierailua suositummaksi helppoudessaan ja turvallisuudessaan? Saa nähdä, mielenkiintoinen ihmiskoe niin itselleni kuin messujärjestäjällekin, uskon. 

Ohjelmaa selatessani kiinnittyi katseeni seuraaviin alla. Todennäköisesti käy niin, kuten fyysisilläkin messuilla, että suunnitelmani muuttuvat lennossa, kun huomaan jotain pakko nähdä -tyyppistä tai ajelehdin innostavan seuran mukana. Mutta tällä hetkellä ajattelen katsovani näitä:

Torstai 22.10.


Klo 10. Avajaiset, ohjelmajohtaja Ronja Salmi. Jotenkin kiva saada virallinen lähtölaukaus: nyt saa sukeltaa kirjojen maailmaan! Olen seurannut aina Rakkaudesta kirjaan -palkinnon jakoa, joka nähdään tässä samalla. Pidän tärkeänä huomionosoituksena niille, jotka tekevät, usein jopa pyyteettä, lujasti töitä kirjojen näkyvyyden eteen. Viime vuonna sen voittivat HelsinkiLit-kirjatapahtuman järjestäjät, sitä edellisenä Helmet-lukuhaasteen keksijä jne. Eli ansiosta annetaan!

Klo 13 - 13.30 puhuvat isä Petri Tamminen ja poika Antti Rönkä. Jos joku ei ole kuullut heidän juttelevan, suosittelen. Kahden sukupolven kirjailijat kertovat kiinnostavia tarinoita kirjoistaan ja elämästään.

Klo 13.30 - 14.00 Eero ja Sakari Huovinen muistelevat lapsuuttaan ja vanhempiaan. Kirjat Äitiä ikävä ja Isän kädestä ovat minulla vielä lukematta, pinossa odottamassa!

Kahdesta puoli kolmeen haastateltavana on Outi Pakkanen, puoli viideltä Lars Kepler! Ja viideltä Antti Heikkinen kertoo Kari Tapion elämäkerrasta. Samoin odottamassa lukemista pinossani. 

Perjantai 23.10.

Klo 12.30 Selja Ahava ja Nainen joka rakasti hyönteisiä. Klo 13.30 Satu Vasantola ja Kaikki kadonneet, klo 14 Jari Järvelän Klik. Kaikista postaus blogissani nyt tai lähiaikoina. Suosittelen!

Klo 15.30 Pasi Pekkola! Ja heti perään klo 16 Karo Hämäläinen ja Kansalliskirjailija, kirja Väinö Linnasta. (Huoh, sekin yöpöydällä - miten ikinä ehdin nämä kaikki? Ja miksi haalin ne kaikki?) Siitä luontevasti puolituntinen jatko klo 16.30 JP Koskisen seurassa.

Lauantai 24.10.

Klo 10.30 Iik, Samu Haber, josta on tehty elämäkerta! Sitä ennen klo 10 on muuten kirjailijuudesta haaveileville omaa ohjelmaa. Jotenkin aavistelen, että moni lukemisen ystävä tällaista miettii. 

Klo 12.00 upea ulkomainen vieras: Elizabeth Strout. Yksi koskettavimpia viime vuosien kirjailijoita maailmalta. Jolla tarkoitan tässä Yhdysvaltoja. 

Lauantaina esiintyy niin paljon kovia nimiä, että listaus alkaa tuntua mahdottomalta. Tommi Kinnunen, Anni Kytömäki, Minna Lindgren, Camilla Grebe...

Sunnuntai 25.10. 

Klo 11 on kiinnostava keskustelun aihe: Sensuroitu! Mistä kirjailija vaikenee? Keskustelemassa Heikki Kännö ja Essi Tammimaa. Klo 12.30, auts, hankalasti kaksi scifi/dystopia/tulevaisuushenkistä kirjailijaa yhtäaikaa! Hassua sikälikin, että messujen teema on tulevaisuus. Luulen, että yleisö molemmille olisi paljolti sama, mutta nyt täytyy valita Emmi Itärannan ja Johanna Sinisalon välillä. Molemmat ovat huippuja, joten entten tentten...  Johanna Sinisalo kuvassa, Frankfurtin kirjamessuilla, kuten alla. 

Klo 12 on utopian aika. Jani Saxell ja Piia Leino keskustelevat tulevaisuudesta, mikä mainio aihe! Onko se aina dystopiaa? Haastattelija historian tunteva Paula Havaste. Herkullista! 


Yksi ulkomaisista huippuvieraista on Ken Follett, klo 13. Etähaastiksena tietysti. Retostelenpa taas kerran nähneeni miehen livenä  vuonna 2014 ... Huippuammattimainen, charmantti esiintyjä. 

Tuttuja nimiä niin politiikasta, musiikista kuin urheilusta vilahtelee ohjelmassa. Tulee olemaan valinnan vaikeutta loppujenkin kanssa. Anssi Kela on nähtävä, ehkä Tarja Halonen, ehkä Jo Nesbø... Ja nyt pitää muistaa, että listani on puutteellinen: tietokirjoja, lasten ja nuorten kirjoja ja muita on esittelyssä myös, vaikka lanua kuulemma tänä vuonna vähän. Ohjelman näkee verkossa osoitteissa alla.

https://issuu.com/messukeskus/docs/kirja20verkossa_messulehti_issuu

www.helsinginkirjamessut.fi/ohjelma


Helsingin Kirjamessut verkossa -tapahtuma nähtävillä 22.–25.10.2020, torstaista lauantaihin klo 10-20 ja sunnuntaina 25.10. klo 10–18. 

Näemme suorana kahden lavan ohjelmat, yhden lavan ohjelma on kuvattu etukäteen. Tarjolla on 200 ohjelmaa, 400 esiintyjää. Kokoaikalipun ostaneille taltioinnit ovat nähtävissä netissä 8.11.2020 saakka. Samaan päivään asti ovat voimassa kirjatarjoukset, jotka julkaistaan 19.10. On hyvä muistaa messujen johtava idea: pitää kirja-alaa hengissä eli kassan tulee käydä eli sinun ja minun ostaa, jos aiomme saada laadukkaita kirjoja jatkossakin, suomen kielellä. 

Jännä nähdä, mitä ja millä hinnalla on tarjolla! "Messuhinta" ei yleensä tarkoita halvinta, mutta elämyksestä pitää ja kannattaa maksaa. Paitsi jos voitat messuliput, saat sen ilmaiseksi: arvon neljä Helsingin Kirjamessujen kokoaikalippua kommentoijien kesken. 

Kjell Westö kertoo
kirjastaan Tritonus messuilla useampaankin otteeseen. Kommentoimalla tätä postausta osallistunut kirjan arvontaan. Lisäksi arvon Joel Haahtelan kirjan Hengittämisen taito. Kerro kommentissasi, kumman kirjan haluaisit, vai messulipun mieluummin? Kommetoithan viimeistään 19.10. 

Jos et osallistu arvontaan lainkaan, vaan kommentoit messuasiaa muuten vain, sekin olisi tervetullutta! Miltä virtuaalimessuajatus tuntuu? Aiotko seurailla? Jos et, miksi et? Tai jos aiot, mitä odotat?

Somessa voi seurata ja postailla tunnisteella #kirjamessut

Facebook: facebook.com/HelsinginKirjamessut
Twitter: @kirjamessutHKI
Instagram: @helsinginkirjamessut

* Siltä varalta, että vaikutan huolettomalta. Ei, en ole. Ja tajuan olevani onnekas, kun pandemian pahimmat seuraukset ovat toistaiseksi tässä. Ja siinä, että en tavannut Elastista, kuten piti! Hänet oli buukattu esiintymään eräälle työkeikalle, mutta se peruuntui. Läheisten ja ympäristön terveys on tietysti tärkein. Käytän hurjasti käsidesiä ja maskia kirjastossa, kaupassa ja postissa sekä julkisissa liikennevälineissä, jos niissä on pakottava tarve liikkua. Usein ei ole. Kotona kökötys saa tervetullutta vaihtelua virtuaalimessuista.


32 kommenttia:

 1. Kjell Westö ilman muuta. Koska niin ihastuin kirjailijatapaamisessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö teit! Tuo uusin kirja on niin musiikkipainotteinen, etten oikein paljon ymmärrä. Mutta toki saat sen luettavaksi, mun oman kappaleen, arvontaan jää se toinen.

   Poista
 2. Olen sairaslomalla messujen ajan, joten todennäköisesti seuraan kaiken ohjelman :D En ehkä jaksa 10 tuntia kerralla, mutta onneksi on tallenteet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, mutta toisaalta voi kyllä! Voit seurata kaiken. Tuskin itsekään jaksan koko aikaa - ei fyysisillä messuillakaan jaksa, koska tekniset tauot ja muut häiriöt - mutta sitä just mietin, että ehkä tämä jopa toimii monelle paremmin kuin paikan päällä olo? Ei mulle, arvelen, mutta mistäs sitä vielä tietää, ennen kuin on kokeilut. Paranemisia, Henna! Toivottavasti bloggaat siitä, mitä näet.

   Poista
 3. Tässä tilanteessa minulle sopisi hyvin virtuaalimessut :) Kumpi tahansa kirja kelpaisi minulle. Lukemisen ilo ihana tapa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaima, tähän mennessä näyttää siltä, että erittäin hyvät mahikset voittaa jotain :-)

   Poista
 4. Westön Tritonus kiinostaa. Messuliput ei koska silloin työviikonloppu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä näin. Messulipulla saa kyllä katsoa kaikki esitykset vielä 8.11. asti.

   Poista
 5. Kjell Westö ja Elisabet Strout on mulla kärjessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Unknown, voitit Tritonuksen! Lähetätkö mulle sähköpostiosoitteesi? arja piste korhis at outlook piste com

   Poista
 6. Minäkin osallistun kirja-arvontaan. Haahtela kiinnostaa.

  VastaaPoista
 7. Messulippujen arvontaan osallistun. Kiva katsoa haastatteluja netissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin, odotan innolla virtuaalimessuja! Treenausta on saanut Helsinki Litin kanssa, mutta tämä on jotain ehkä vielä järeämpää.

   Poista
  2. Virpi, voitit messuliput! Lähetätkö mulle sähköpostiosoitteesi? arja piste korhis at outlook piste com

   Poista
 8. Kuulostaa hyvältä! :) Osallistun kirja-arvontaan, kumpi tahansa kirjoista olisi mieleinen, mutta vastataanpa vaikka Joel Haahtela sitten. :)

  hippohiiri@gmail.com

  VastaaPoista
 9. Osallistun! Kirjoista valitsisin Kjell Westön.
  Minusta tämä järjestely (verkkotapahtuma) on hieno juttu, sillä kauempana asuvana olisi hankala osallistua tapahtumaan mutta nyt se(kin) onnistuu. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On siinä puolensa, etätapahtumassa. Eikä tarvi ees maskia!

   Poista
  2. Alumiini94, voitit messuliput! Lähetätkö mulle sähköpostiosoitteesi? arja piste korhis at outlook piste com

   Poista
 10. Osallistun lippuarvontaan 😊
  Messuilta odotan sitä, että keskusteluihin pystyy syventymään, kun taustahäly on poissa, mutta onhan tunnelma eri, kun ei ole sitä haahuilua ja törmäämisiä tuttujen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun osallistut. Saa nähdä, miten syventyminen onnistuu omalta koneelta, ilman sitä haahuilua.

   Poista
 11. Messulippujen arvontaan osallistun. Mielenkiintoista nähdä messut näin virtuaalisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea arvontaan - toivottavasti messuilla "nähdään"!

   Poista
  2. Miia, voitit messuliput! Lähetätkö mulle sähköpostiosoitteesi? arja piste korhis at outlook piste com

   Poista
 12. Lippuarvontaan osallistun mielelläni. On kiinnostavaa ohjelmaa. Onneksi nämä virtuaalimessut järjestetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohjelmaa on sen verran nytkin, että riittää - lanu-puolen vähäisyyttä ovat tosin kollegat harmitelleet. Fyysisillä messuilla ohjelmaa on alkanut olla jo vähän liikaakin; läheskään kaikkea kiinnostavaa ei vain millään pysty näkemään. Saa nähdä miten nyt käy.

   Poista
 13. Mielenkiintoiset messut, mutta ei ole koskaan tullut osallistuttua, kun matkaa aika paljon. Jää valitettavasti nytkin väliin. Kumpikin kirja vielä lukematta, mutta jos jompi kumpi pitää valita niin Haahtela vie voiton Kreikka-fani kun olen. Ja pelästyin vähän tuota Westön musiikkipainotteisuutta, vaikka olenkin tykännyt hänen aiemmista kirjoistaan.
  Hiisukas (hiisukas(at)gmail.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hiisukas, laitoin sinulle sähköpostia, palataan sen kautta sinulta kyselemääni asiaan!

   Poista
 14. Osallistun messulippujen arvontaan. Kirjamessureissu Helsinkiin on ollut minullakin joka syksyinen traditio jo vuosia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outo syksy, oudot messut... katsotaan miten toimii ilman matkustamista. Itse olen reissaillut usein Turkuun ja tietysti harmittaa, ettei siitä nyt tullut mukaan. Reissu on sentään reissu. Onnea arvontaan!

   Poista