tiistai 22. lokakuuta 2013

Kirjamessut!

Kirjahullun joulu ja pari muuta merkkipäivää samassa paketissa yhtenä viikonloppuna: Kirjamessut! Aion viettää Messukeskuksessa ainakin perjantain ja lauantain, ja merkkasin itselleni ohjelmaan pari tärppiä:

Pe klo 12 Anu Silfverberg haastattelee Johanna Sinisaloa tämän uutuuskirjasta Auringon ydin (Mika Waltari). Kirja ja kirjailija kiinnostavat kovasti, samoin kumma tulevaisuus, jota Sinisalon tiedän taitavasti maalailevan. 

Klo 13 kertoo Minna Lindgren Kuolemasta ehtoolehdossa Aleksis Kivessä. Lindgrenillä on kirkas ajatus ja sana hallussa, joten haastattelu avaisi varmasti lisää kirjan taustoja. Klo 13.30 säkenöi Katja Kallio hetkineen Mika Waltarissa, sanottavaa epäilemättä riittää tälläkin kirjailijalla. Samoin kuin Esko Valtaojalla, joka kertoilee taivaantarinoita klo 14.00 samalla lavalla. 

Harmi kyllä, myös klo 13.30 alkaa joukko kustannusalan ihmisiä keskustella työstä kirjan julkitulon taustalla. Kirja-alan tekemiset kiinnostavat aina, joten saattaa olla, että siirrynkin Ainoon.

Klo 15 Mika Waltari -stagella on Antti Tuuri, jonka julkaisutahti ja monipuolisuus suomalaisten kuvaajana erilaisissa ympäristöissä on ällistyttävä. Alkemistit-kirja vie kauas, 1700-luvulle asti.

Jos työelämä kiinnostaa - ja minuahan kiinnostaa - perjantaina klo 11.30 Kirjakahvilassa voisi naureskella Pasan & Atpon Eniten vituttaa työ -kirjan kanssa. Takaumassa olisi klo 14 esikoisia esittelyssä: tunnen kirjailijoista vain Tua Harnon, joten Juhani Karila, Pertti Lassila, Miki Liukkonen, Pekka Mattilainen ja Pasi Pekkola saisivat tilaisuuden esittäytyä, kenties houkuttuisin lukijaksi.

Eino Leinossa klo 16 Tuomas Kyrö ja Stefan Moster keskustelevat Kyrön kirjojen kääntämisestä ja suomihuumorin taipumisesta saksaksi, tämä olisi kiinnostavaa kuultavaa!

Mutta samalla kellonlyömällä alkaa lukupiiri Kjell Westön Kangastus 38 -kirjasta. Lukupiirit ovat uusi messuidea: jokaiseen otetaan 100 kirjan lukenutta ja mukana on myös yksi tuttu bloggari, tässä Hanna Kirjainten virrasta. Jännä nähdä, miten homma toimii. Tai ainakin kuulla jälkikäteen, jos en pääse mukaan - en ole saanut tietoa, mahduinko ilmoittautumisellani noiden sadan joukkoon.

Lauantaina klo 10.30 Ainossa keskustellaan siitä, pitääkö palkitsevan taide-elämyksen eteen nähdä vaivaa. Mukana kriitikko, kustantaja ja muutama kirjailija - toivottavasti eriävine mielipiteineen, että juttuun saadaan särmää.

Ja sitten on tietysti tämä, jonne bloggarin on varmaan pakko ängetä, valtaisasta tungoksesta huolimatta: "Jaetun lukemisen lumo. Lukupiirejä ja kirjablogeja. Kirjojen ”Lukupiirien aika” ja ”Rivien välissä” pohjalta keskustelemassa Suvi Ahola, Hanna Pudas, Seija Nummijoki ja Katja Jalkanen." Klo 11.30 Aino.

Klo 13.30 Judit Schalansky kertoo kiinnostavan kuuloisesta kirjastaan Kirahvin kaula (Katri Vala). Teemamaa Saksa pääsisi näin mukaan, ja kirjankin aion lukea heti kun ehdin. 

Klo 14.30 Sofi Oksanen ja Antti Tuomainen keskustelevat kansainvälisistä kirjamarkkinoista (Aino) ja klo 16 esitellään miki-kirjaformaattia. (Katri Vala). Formaatti toimii, testattu on, mutta olisi mukava tietää taustoja siitäkin.

Jos jaksaisin raahautua paikalle vielä sunnuntainakin, kuuntelisin, kiinnostaako suomalainen kirjallisuus Saksassa ja miten kirjaa myydään (klo 11.30 ja 13.30 Takauma.) Jälkimmäisessä puhuva Sofi Oksanen on kyllä kiitettävän ahkera markkinoija ja esillä runsaasti myös näillä messuilla. Sunnuntaina paikalla olisivat myös Tuomas Vimma, Philip Teir, Mikko Rimminen…

Todennäköisesti en lopulta näe tärpeistäni montaakaan, vaan kaikenlaista muuta. Viimevuotisen messuiluni jälkeen olin poikki, mutta kivaa oli. Messuilla ei kerta kaikkiaan voi olla törmäämättä kirjahullujen lisäksi kirjailijoihin ja alan ihmisiin - tai kirjabloggareihin. Mikäs sen parempaa kuin vaellella kirjojen keskellä pari päivää samanhenkisessä seurassa, uppoutua kirjojen maailmaan tälläkin tavoin.

4 kommenttia:

 1. Toivottavasti ehdit nähdä monta tärppiäsi (ja tulet kuuntelemaan Jaetun lukemisen lumo -keskustelua ;)). Ja toivottavasti näemme messuilla!

  VastaaPoista
 2. Ilman muuta tulen - villit hevosetkaan jne. Ja jos ei muita tärppejä osu kohdalle, jotain mukavaa joka tapauksessa. Nähdään siellä!

  VastaaPoista
 3. Aijai, mikä ohjelma... kylläpä tekisi mieli pistäytyä, mutta Turku saa tänä syksynä riittää.

  Mukavaa messuviikonloppua sinulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa! Turkua en ole itse kokenut, sekin houkuttaisi joskus käydä. Olen jo ihan täpinöissäni huomista odottaen. Tykkään messuista muutenkin: kaikki aiheeseen liittyvä saman katon alla, saati sitten, kun aihe on kirjat!

   Poista