Finlandia-sarja on suosikkini, ja vuoden 2016 parhaissa on ruuhka! Valitsin fiiliksellä, kuten aina. Kinnunen vain on niin täydellinen, Viikilä räjäyttävä ja Hakkarainen sai minut oudon lumon ja kiihtymyksen valtaan. Mutta niin monta muuta upeaa olisi listassa voinut olla, kuten vaikka Minna Rytisalon Lempi, Riitta Jalosen Kirkkaus, Helmi Kekkosen Vieraat tai Terhi Rannelan Frau. Tai Sirpa Kähkönen, Leena Parkkinen, Asko Sahlberg, Katri Lipson, Sami Hilvo, Pekka Hiltunen... ja muut blogissa mainitut. Esikoisia en erikseen edes lähde perkaamaan, mahdoton tehtävä!
Tietopuolella Eskelisen teos on lukemistani tiedollisesti laajin; jopa niin, että se tuntuu kuuluvan täysin omaan kategoriaansa. Rohkenin kuitenkin sen listata tähän. Q-teatterin historiikkia ahmin, ja se on upean onnistuneesti kohteensa tyylinen. Hannu Mäkelän muistelmia on kiintoisaa seurailla; hän jos kuka tuntee kirja-alaa ja kirjailijan työtä pitkältä ajalta. Vaikutuksen tekivät Katarina Baerin kirja isovanhemmistaan He olivat natseja sekä oudon kiehtova ja ulkoasultaan komea Katja Ketun ja Meeri Koutaniemen Fintiaanien mailla. Riemastusta herätti Minna Eväsojan Melkein geisha. Ja opas aloittelevalle kulttuurinharrastajalle, Katja Jalkasen ja Aino-Maria Savolaisen Korot kopisten. Pakko mainita myös kirjanystävien must, Tuula Uusi-Hallilan ja Anne Helttusen Sitaattien salat. Tietokirjavuosi 2016 oli erinomainen!
Ja vielä pari tärppiä, perustelut löytyvät postauksista:
Virve Sammalkorpi, Paflagonian perilliset.
Vuoden yllättäjä:
Antti Tuomainen: Mies joka kuoli
Vuoden huonoin:
Voisi olla vaikka Harper Leestä kertova Kuin kohtaisi satakielen. Tosin valikoimani ei ole laaja, yleensä en huonona pitämääni kirjaa lue loppuun, joten postaukset jäävät tekemättä.
Logo: Marja-Leena Liipo. Nyt jännittämään äänestyksen voittajia!
Äänestystä emännöivät ja tulokset julkistavat blogit
Blogistanian Globalia: Yöpöydän kirjat -blogi.
Blogistanian Tieto: Kirjakaapin kummitus -blogi
Blogistanian Kuopus: Notko, se lukeva peikko -blogi
Meillä on yllättävänkin erilaiset listat, tuon Chris Ceaven poimin täältä tärpiksi itselleni. Työkaveri luki sitä pari viikkoa sitten ääneenlukupiirissä, ei se siitä ekoilta sivuilta vielä ihan napannut. Mutta nyt se toistuu niin monen luotettavan lukijan listalla, että alkaa kiinnostaa kuitenkin.
VastaaPoistaCleave on sellainen salakavala viettelijä. Miten kuvaisin: ei tunnu laatukirjalta ainakaan heti, mutta pakko arvostaa sitä juonenkuljetuksen ja vetämisen taitoa.
PoistaVain Rauhattomat on yhteinen
VastaaPoistaMutta ne muutkin olisivat voineet olla; oli niin paljon hyviä valittavia eivätkä erot mulla ainakaan dramaattiset.
PoistaJee, sinäkin äänestit Q-kirjaa! Muita samoja meillä ei olekaan listoilla. Kristallipalatsi houkuttelee kovasti.
VastaaPoistaHyvä Q! Se on äänensä ansainnut. Olisi kiva kuulla, mitä mieltä olet Kristallipalatsista.
PoistaKunnioitettavaa, että olet saanut blogattua Raukoilla rajoilla -kirjasta. Minulla oli se lainassa ja luin sieltä täältä, mutten ehtinyt perehtyä kokonaisuutena. Muitakin hyviä tietokirjoja jäi bloggaamatta.
VastaaPoistaHanna, se olikin aikamoinen haaste ja mietin, uskallanko edes postata, kun ymmärrän vähäisen tietämykseni ja kirjan omaksuminen kunnolla veisi varmaan vuoden. Sitten ajattelin, että harmittaa jälkikäteen, jos en sano siitä mitään, koska se on näkyvyytensä ansainnut.
PoistaMinullakin oli Akvarelleja kakkosena. Muita yhteisiä en bongannut. Hyvää luettavaa on niin paljon. Tuostahan voisi napata jo lukuvinkkejä :)
VastaaPoistaKiva jos nappaat vinkkejä, Mai! Kuten sanottu, erot eivät olleet dramaattisen suuria kärkipäässä, lista olisi voinut olla helposti toinenkin, kun hyviä vaihtoehtoja tosiaan oli niin paljon!
PoistaHienot listat ja erityisen kivoja olivat nuo omat lisäkategoriasi! Cleave pääsi minullakin pisteille.
VastaaPoistaKiitos Amma! Cleavea on jotenkin pakko kunnioittaa, vaikkei hän ehkä ensimmäisenä muuten tulisi mieleen: armoitettu tarinankertoja kuitenkin.
PoistaMahtavat lisäkategoriat!
VastaaPoistaUllman menee nyt lukulistoille, Viikilä myös edelleen lukematta mulla. Q-kirja odottelee myös. Ihania listoja. Ja ihan totta, viime vuonna monta kovaa kotimaista!
Ja ihanaa, Linnea, sinulla on niin monta upeaa lukuelämystä vielä edessä!
PoistaListoja täällä tutkimassa ja ihailemassa. En ole lukenut yhtään sinun äänestyslistoiltasi, mutta osa kirjoista on kyllä lukulistalla. Lemaitre oli tosiaan melkoisen mielenkiintoinen tuttavuus ja siksi onkin ilo nähdä hänet listallasi. Minulla vielä Camille lukematta, mutta eiköhän sen aika pian tule.
VastaaPoistaVoisin myös yhtyä tuohon vuoden yllättäjään eli Antti Tuomaiseen. Minutkin se yllätti ja nimenomaan positiivisesti!
Kyllä, Antti Tuomainen yllätti positiivisesti lukijan, jonka mielestä kotimaiset dekkarit ovat... no, eivät niin hyviä. Mutta tämähän on ihan oikea kirja. Ja Lemaitre vain on niin huippu!
PoistaOnpa näitä ihmisten listoja kiva lukea! Tosi paljon hajontaa mielestäni tänä vuonna - eli paljon mahtavia kirjoja siis ilmestynyt :)
VastaaPoistaLopotti ei tehnyt muhun oikein mitään vaikutusta, mutta Viikilän kirjaa kyllä pyörittelin yhdeksi vaihtoehdoksi listalle. Ullmanin Rauhattomat toivon lukevani tämän vuoden aikana.
Maisku, niin on, paljon valinnanvaraa etenkin kotimaisten kärkeen - ja valintani olisivat voineet olla ihan muitakin, mutta nämä nyt kirjasin. Lopotista olin jokseenkin suunniltani, siinä on monta asiaa, jotka kolahtivat minuun lujaa.
PoistaMä tein vaikean valinnan Lempin ja Vieraat välillä ja Lempi nousi listalle tällä kertaa. Voi miten kivaa tämä listojen kurkkiminen onkaan.
VastaaPoistaTiia
Hyviä valintoja molemmat, Tiia! Olisin hyvin voinut nostaa samat, mutta nämä nyt valikoituivat kun jotain piti valita.
PoistaCleave on lukulistalla ollut pitkään, en ole vielä saanut kirjaa käyntiin, vaikka sitä vähän aloitinkin. Nyt näyttää olevan listoilla, joten lukujonoon!
VastaaPoistaAinakin minut Cleave viettelee tehokkaasti mukaan. Saa nähdä käykö sulle samoin?
PoistaAkvarellit ❤️ Rauhattomat aion lukea pian. Kristallipalatsin samoin, pitkälti sinun bloggauksesi ansiosta.
VastaaPoistaKiitos Maria! Kristallipalatsissa on outoa lumoa, jota en osaa selittää. Hyvää lukukokemusta toivotellen! Rauhattomat on ns. takuuvarma hyvä kirja.
PoistaEn ole tietenkään lukenut suosikeistasi yhtään, en edes Mäkelän kirjaa, vaikka se odottaa hyllyssä. Listasi ovat minusta omaperäisen tuntuisia, mikä on hyvä.
VastaaPoistaEn osallistunut tänä vuonna äänestykseen lainkaan. Luin muutaman vuonna 2016 ilmestyneen kirjan, mutta en yhtään niin vaikuttavaa, että olisin halunnut äänestää sitä.
Tietenkään et, Margit. Sulla on hieno oma linja, itse en vain malta olla uutuuskirjoista erossa.
PoistaAika erilaiset listat meillä, vaikka hurjasti samoja kotimaisia ollaankin luettu! :) Lopotti ja Kristallipalatsi olivat kieltämättä ihania, mutta nyt oli niin hurja määrä muitakin upeita, että jäivät minun kärjestäni tänään hieman kauemmaksi. Vaikea valinta kyllä oli, todella!
VastaaPoistaOli niin paljon hienoa luettavaa, että tulee ihan haikea olo: se on nyt takana. Voikohan tästä vuodesta tulla yhtä hieno?
PoistaKristallipalatsin olen poiminut nyt muutamasta blogista listalleni. Kuulostaa hyvältä.
VastaaPoistaKunpa joskus ehtisin noita käännöskirjojakin lukemaan. MOnta hyvää jää aina lukematta.
Sano muuta, kun ei vaan ehdi! Kiukuttaa! Juuri samoin mullakin käännöskirjat jäävät vähille.
PoistaKyllä nyt vakavasti vaikuttaa siltä, että minun pitää tuo Kristallipalatsi lukea. Hienoa, että globistisi on Camille! (Hain eilen Rosien kirjastosta.)
VastaaPoistaKyllä se siltä vaikuttaa, Tuija. Aah, Rosie... jos luet sen lähiaikoina niin saanko lainata...? Jonossa kyllä olen.
PoistaMinäkin annoin Camillelle pisteen. :) Cleaven kirja kiinnostaa myös minua. Kiva, että pidit Sammalkorven kirjasta.
VastaaPoistaOn palkinnoista hyötyä; Savonia-palkinnosta kuultuani Sammalkorpi tuli luettua. Vaikka olen lukenut hänen aiemmat kirjansa joskus muinoin, tästä en ollut edes kuullut aikaisemmin.
Poista